Ingrediente 2 pizza:
BLAT
- 200 ml apă călduţă
- 7 g drojdie uscată
- 1 linguriţă sare
- 1 linguriţă zahăr
- 2 linguri ulei
- 350-400 g făină
UMPLTURĂ
- 300 g ciuperci (proaspete sau conservate)
- 1 ceapă mică
- 100-150 g caşcaval
- 200 g bacon/şuncă presată
- 4-5 linguri pastă de tomate
- măsline (opţional)
- oregano, busuioc
- sare, piper, ulei
Mod de prepapare:
În primul rând, cantităţile pentru umpltură diferă în funcţie de preferinţe. Puteţi să puneţi mai mult caşcaval, să fie mai "elastică:" :)) ... mai multe sau mai puţine ciuperci, puteţi să renunţaţi la ceapă şi să adăugaţi roşii sau orice altceva doreşte fiecare.
Cât despre blat, cantitatea de apă şi făină diferă în funcţie de câte porţii vreţi. Dar în principu, la 250 ml de apă, 10 g de drojdie uscată şi 500 g de făină, ies cam 4 pizza medii.
Aşadar, apa trebuie să fie CĂLDUŢĂ! niciodată fierbinte, altfel aluatul nu creşte şi la copt se întăreşte.
Se amestecă într-un castron drojdia cu apa, se adaugă sarea, zahărul şi uleiul, se amaestecă.
Se adaugă treptat făina, amestecând mai întâi cu o lingură din lemn, apoi frământând cu mâinile.
Adăugaţi făină până când aluatul este omogen şi elastic, se desprinde uşor de pe mâini şi nu se lipeşte.
Se formează o bilă, se presară cu puţină făină, se acoperă bolul cu un şervet de bucătărie umezit cu puţină apă şi se dă la loc uscat, călduţ şi ferit de curenţi, timp de cel puţin 45 de minute. (aluatul îşi va dubla volumul)
Între timp, se pregăteste umplutura.
Se taie ceapa feliuţe, la fel şi ciupercile. Bacon-ul se taie bucăţi mici. Caşcavalul se dă pe răzătoare.
Într-o tigaie se pune puţin ulei şi se căleşte câteva minute bacon-ul. Se scoate şi se aşează pe un p[rosop de hârtie pentru a se scurge de ulei.
În tigaie se adaugă ceapa şi se lasă câteva minute la foc mediu, amestecând din când în când. Ceapa îşi va schimba culoarea, se va înmuia.
Se adaugă peste ceapă şi ciupercile tăiate rondele, se adaugă piper, sare şi se lasă pe foc până când apa lăsată de ciuperci se evaporă complet. (se amestecă din când în când)
Pasta de tomate se amaestecă împreună cu oregano, busuioc, puţină sare şi puţin ulei.
Se ia aluatul, se împarte în două bile.
Se presară făină pe blatul de lucru şi se întinde o foaie subţire. Se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Peste aluatul întins se adaugă (pe jumătate din el) pasta de tomate, caşcaval, ciuperci, bacon, iar caşcaval, măsline.
Se ung marginile foii de aluat cu putină apă.
Jumătatea rămasă liberă se trage peste umplutură acoperind-o, se apasă pe margini cu o furculiţă sau cu degetele. (pentru a se lipi bine)
Se unge cu ou amestecat cu puţină apă, se poate adaugă puţin caşcaval deasupra.
La fel se procedează până se termină aluatul.
Dacă nu vreţi ca pizza sa arate ca un semicerc, faceţi astfel: aluatul pentru o pizza se împarte în două, se întind două foi egale, pe una din ele se pune umplutura, iar cealaltă se aşează deasupra; se apasă la margini cu o furculiţă, se unge cu ou.
Cuptorul trebuie preîncălzit (cel puţin 10 minute înainte) la 180 de grade. Tava se introduce la mijloc, se lasă aproximativ 20 de minute, până când pizza se rumeneşte deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu